INTERVIJA AR KONDITORI

Katrai līgavai, gatavojoties kāzām, parādās miljons jautājumu saistībā ar organizēšanas procesu un pakalpojumu izvēli. Dažreiz līgavas kautrējas tos uzdot, jo baidās likties uzbāzīgas vai atzīties, ka kaut kas nav skaidrs, dažreiz tos nav kam uzdot. Es nolēmu palīdzēt tev un pati uzdošu vissvarīgākos un visaktuālākos jautājumus dažādiem kāzu nozares speciālistiem. Šodien mums palīdzēs rast atbildes par tortes izvēli konditore Alīna Kurpniece (@kalibri_cakes).

1. Kādas ir vispopulārākās toršu garšas?
Tas ir ļoti individuāls jautājums, uz kuru ir grūti viennozīmīgi atbildēt :) Nav noslēpums, ka katram klientam ir savas vēlmes. Vieniem patīk šokolādes kūkas, citiem - ogu kūkas. Es piedāvāju sarežģītas garšu kombinācijas, lai kūka būtu ne tikai garšīga, bet arī noslēpumaini interesanta. Lai pie pirmā kodiena jūs nonāktu kombināciju spēlē, kurā viens produkts atklāj un papildina otru. Bet, ja vispārināt, tad no 15 manis piedāvātajiem pildījumiem populārākie joprojām būs pistāciju-aveņu, magoņu-citronu un upeņu, smaragda ķiršu, meža ogu, rafaello un Oreo.

2. Vai ir iespējams izgatavot tortes stāvus ar dažādiem pildījumiem?
Jā, tā dažreiz dara, bet es neiesaku šādu pieeju, jo daži no viesiem saņems tortes gabaliņu ar vienu garšu, blakus sēdošais - citu. Pēc mana viedokļa tas nav ļoti ētiski attiecībā pret viesi.

3. Vai taisnība, ka kūkas rotājumā tiek izmantoti svaigi ziedi? Kā tas ir iespējams?
Jā, tā ir taisnība, bet tas var būt ļoti bīstami! Jāatceras, ka ne visus ziedus var ievietot kūkā. Lielākā daļa ziedu, ko līgava un līgavainis vēlas redzēt savā kāzu tortē, ir indīgi, lūk, tāda ir likumsakarība:)) Un pat tad, ja konkrēti ziedi ir izmantojani, tad tie ir jāizolē no tieša kontakta ar kūku. Tāpēc es ļoti iesaku likt vai nu cukura ziedus, vai vafeļu ziedus. Tiem ir daudz priekšrocību. Pirmkārt, tie nekaitēs cilvēkam, un, otrkārt, konditors, ja viņam ir labas prasmes, var izveidot pilnīgi jebkuru un jebkuras krāsas ziedu, pat ja šādi toņi dabā nav sastopami. Tas ievērojami paplašina mūsu iespējas noformējumā, un pēc svinībām šādi ziedi var neierobežotu laiku stāvēt jūsu mājās vāzē un atgādināt jums par jūsu dienu. Iespējams, vienīgais mīnuss ir šo ziedu cena, jo viena zieda izveidošna aizņem vienu dienu, bet dažos gadījumos pat ilgāk. Un katra darbam jābūt novērtētam!

4. Vai vafeļu un cukura ziedus var ēst?
Kopumā, mana atbilde ir – jā, jūs varat tos ēst. Cukura ziedi tiek veidoti no cukura mastikas, vafeļu ziedi -no vafelēm. Mēs pārtikā izmantojam abus produktus, taču, ēdot tos, jūs negūsiet gastronomisku baudu, jo ēdīsit gan cukuru, gan papīru)) Jūs taču neēdat ziedus vāzēs, kas rotā jūsu svinību zāli :), bet gribas atzīmēt, ka bērni svētkos ēd visu, tāpēc, ja tas notiks un bērns apēdīs šo ziedu, tad šāds noformējums nekaitēs veselībai. Bet ir jāatceras, ka pirms tortes griešanas ir jānoņem visi rotājumi.

5. Kā aprēķināt kūkas daudzumu?
Standarta aprēķins ir 150-200g vienai personai. Viss ir atkarīgs no līgavas un līgavaiņa vēlmēm, vai viņi vēlas lielākus vai mazākus gabaliņus.

6. Kā transportēt lielu kūku?
Daudzstāvu kūka, t.i., kūka no 3 stāviem un augstāk, tiek salikta kopā jau svinību vietā. Kūka līdz diviem stāviem tiek transportēta īpašās aukstuma kastēs ar zemu gaisa temperatūru.

7. Vai jaunlaulātajiem ir jāsagriež visa torte?
Parasti nē. Jaunlaulātie nogriež tikai augšējā stāva pirmo gabalu. Tas tiek darīts demonstratīvi kameras, tāpēc uz šo brīdi rotājumi vēl paliek uz tortes. Pēc svinīgā pirmā gabala nogriešanas kūku aizved uz virtuvi, kur viesmīļi paši sagriež kūku un aiznes to viesiem. Starp citu, tāpēc es iesaku izvēlēties vienu pildījumu visiem stāviem, lai viesi nedomātu, ka līgavai un līgavai bija viena kūka, bet viņiem iznesa  cita konditora steigā saliktu citu torti.

8. Kādas tortes labāk nepasūtīt kāzām?
Hmm, tas arī ir ļoti sarežģīts jautājums... ir daudz nianšu, piemēram, kādos apstākļos notiks svētki, proti, vieta, laika apstākļi, cik tālu jābrauc, ceļa kvalitāte, viesu skaits utt. Visi šie faktori ietekmē kāzu tortes konstrukciju un pat dizainu. Ja domājam par tendencēm, tad es neieteiktu gatavot plakanas, zemas kūkas. Tagad ir modē gatavot augstas kūkas, lai pat milzīgā zālē 200 viesiem to varētu redzēt no aizmugurējiem galdiem.