INTERVIJA AR KONDITORI
Katrai līgavai, gatavojoties kāzām, parādās miljons jautājumu saistībā ar organizēšanas procesu un pakalpojumu izvēli. Dažreiz līgavas kautrējas tos uzdot, jo baidās likties uzbāzīgas vai atzīties, ka kaut kas nav skaidrs, dažreiz tos nav kam uzdot. Es nolēmu palīdzēt tev un pati uzdošu vissvarīgākos un visaktuālākos jautājumus dažādiem kāzu nozares speciālistiem. Šodien mums palīdzēs rast atbildes par tortes izvēli konditore Alīna Kurpniece (@kalibri_cakes).
1. Kādas ir
vispopulārākās toršu garšas?
Tas ir ļoti
individuāls jautājums, uz kuru ir grūti viennozīmīgi atbildēt :) Nav noslēpums,
ka katram klientam ir savas vēlmes. Vieniem patīk šokolādes kūkas, citiem - ogu
kūkas. Es piedāvāju sarežģītas garšu kombinācijas, lai kūka būtu ne tikai
garšīga, bet arī noslēpumaini interesanta. Lai pie pirmā kodiena jūs nonāktu
kombināciju spēlē, kurā viens produkts atklāj un papildina otru. Bet, ja vispārināt, tad no 15 manis
piedāvātajiem pildījumiem populārākie joprojām būs pistāciju-aveņu,
magoņu-citronu un upeņu, smaragda ķiršu, meža ogu, rafaello un Oreo.
2. Vai ir
iespējams izgatavot tortes stāvus ar dažādiem pildījumiem?
Jā, tā dažreiz dara, bet es neiesaku šādu pieeju, jo daži no viesiem saņems tortes gabaliņu
ar vienu garšu, blakus sēdošais - citu. Pēc mana viedokļa tas nav ļoti ētiski
attiecībā pret viesi.
3. Vai
taisnība, ka kūkas rotājumā tiek izmantoti svaigi ziedi? Kā tas ir iespējams?
Jā, tā ir
taisnība, bet tas var būt ļoti bīstami! Jāatceras, ka ne visus ziedus var ievietot
kūkā. Lielākā daļa ziedu, ko līgava un līgavainis vēlas redzēt savā kāzu tortē,
ir indīgi, lūk, tāda ir likumsakarība:)) Un pat tad, ja konkrēti ziedi ir
izmantojani, tad tie ir jāizolē no tieša kontakta ar kūku. Tāpēc es ļoti iesaku
likt vai nu cukura ziedus, vai vafeļu ziedus. Tiem ir daudz priekšrocību.
Pirmkārt, tie nekaitēs cilvēkam, un, otrkārt, konditors, ja viņam ir labas
prasmes, var izveidot pilnīgi jebkuru un jebkuras krāsas ziedu, pat ja šādi
toņi dabā nav sastopami. Tas ievērojami paplašina mūsu iespējas noformējumā, un
pēc svinībām šādi ziedi var neierobežotu laiku stāvēt jūsu mājās vāzē un atgādināt
jums par jūsu dienu. Iespējams, vienīgais mīnuss ir šo ziedu cena, jo viena zieda
izveidošna aizņem vienu dienu, bet dažos
gadījumos pat ilgāk. Un katra darbam jābūt novērtētam!
4. Vai vafeļu
un cukura ziedus var ēst?
Kopumā, mana
atbilde ir – jā, jūs varat tos ēst. Cukura ziedi tiek veidoti no cukura mastikas,
vafeļu ziedi -no vafelēm. Mēs pārtikā izmantojam abus produktus, taču, ēdot
tos, jūs negūsiet gastronomisku baudu, jo ēdīsit gan cukuru, gan papīru)) Jūs taču
neēdat ziedus vāzēs, kas rotā jūsu svinību zāli :), bet gribas atzīmēt, ka
bērni svētkos ēd visu, tāpēc, ja tas notiks un bērns apēdīs šo ziedu, tad šāds
noformējums nekaitēs veselībai. Bet ir jāatceras, ka pirms tortes griešanas ir
jānoņem visi rotājumi.
5. Kā
aprēķināt kūkas daudzumu?
Standarta
aprēķins ir 150-200g vienai personai. Viss ir atkarīgs no līgavas un līgavaiņa
vēlmēm, vai viņi vēlas lielākus vai mazākus gabaliņus.
6. Kā
transportēt lielu kūku?
Daudzstāvu
kūka, t.i., kūka no 3 stāviem un augstāk, tiek salikta kopā jau svinību vietā.
Kūka līdz diviem stāviem tiek transportēta īpašās aukstuma kastēs ar zemu gaisa
temperatūru.
7. Vai
jaunlaulātajiem ir jāsagriež visa torte?
Parasti nē.
Jaunlaulātie nogriež tikai augšējā stāva pirmo gabalu. Tas tiek darīts
demonstratīvi kameras, tāpēc uz šo brīdi rotājumi vēl paliek uz tortes. Pēc
svinīgā pirmā gabala nogriešanas kūku aizved uz virtuvi, kur viesmīļi paši
sagriež kūku un aiznes to viesiem. Starp citu, tāpēc es iesaku izvēlēties vienu
pildījumu visiem stāviem, lai viesi nedomātu, ka līgavai un līgavai bija viena
kūka, bet viņiem iznesa cita konditora steigā
saliktu citu torti.
8. Kādas
tortes labāk nepasūtīt kāzām?
Hmm, tas
arī ir ļoti sarežģīts jautājums... ir daudz nianšu, piemēram, kādos apstākļos
notiks svētki, proti, vieta, laika apstākļi, cik tālu jābrauc, ceļa kvalitāte,
viesu skaits utt. Visi šie faktori ietekmē kāzu tortes konstrukciju un pat
dizainu. Ja domājam par tendencēm, tad es neieteiktu gatavot plakanas, zemas
kūkas. Tagad ir modē gatavot augstas kūkas, lai pat milzīgā zālē 200 viesiem to
varētu redzēt no aizmugurējiem galdiem.